Musorujsag
Élő Eredmények

„Massa most is olyan jó, mint 2008-ban”

Autosport
Felipe Massa napjainkban jobban teljesít, mint 2008-ban, amikor a Ferrari pilótájaként a világbajnoki címért harcolt – véli a Williams teljesítménymérnöke, Rob Smedley. A tapasztalt szakember szerint sokat jelent, hogy a brazil egyre jobban bánik a gumikkal.
Felipe Massa (Fotó: Bearne / XPB Images) Felipe Massa (Fotó: Bearne / XPB Images)

Hét évvel ezelőtt mindössze egy pont döntött a bajnok cím sorsáról, mégpedig Lewis Hamilton javára, kinek legnagyobb ellenfele akkor a Ferrarit terelgető brazil pilóta volt. Massa fél évvel később súlyos fejsérülést szenvedett a Magyar Nagydíj időmérőjén, 2010-ben viszont visszatérhetett a királykategóriába, ám 2008-as formáját nem tudta lemásolni. A vörösöknél négy évig csak árnyéka volt egykori önmagának, csapatváltása után viszont újjászületett.

Míg a Ferrarinál az esetek többségében elmaradt a csapattárstól, Fernando Alonsótól, a Williamsnél rendre fel tudja venni a versenyt fiatalabb márkatársával, a jövő egyik meghatározó alakjának tartott Valtteri Bottasszal. Nem meglepő tehát, hogy a csapat teljesítménymérnöke úgy érzi, Massa ismét legjobbját nyújtja. „Ugyanolyan jó, mint akkoriban” – mondta az Autosportnak. „Semmit sem veszített, sőt most jobb is, hiszen már több tapasztalattal rendelkezik. 2008-ban más volt a versenyzés. A gumik is mások voltak, azokon az abroncsokon jobban nyomhattad a gázt!”

Felipe Massa  (Fotó: Photo4 / XPB Images) Felipe Massa (Fotó: Photo4 / XPB Images)

 

Smedley már a Ferrarinál is a brazil mellett dolgozott (ő volt a versenymérnöke), szavaiból pedig arra következtethetünk, Massa gyengélkedéséhez a Pirelli abroncsainak is köze volt; ma azonban ezek már nem okoznak gondot a pilótának. „Az előző két évben megértette, hogyan használhatja még jobban az abroncsokat. Mexikóban láthattuk, mindkét versenyző roppant hosszú etapot teljesített a közepes keverékkel. Felipe abroncsai talán egy kicsivel korábban kezdtek elkopni, mint Valtteri abroncsai, viszont mindkettejük tempója átkozottul lenyűgöző volt” – magyarázta.

A teljesítménymérnök szerint a környezetváltozásnak is fontos szerepe volt a Ferraritól kissé megtörten távozó Massa formajavulásában. „Sokak számára 2014 volt az egyik legnagyobb meglepetés, az, amikor elkezdett ismét jó eredményeket szállítani. Egyértelmű, hogy Valtteri hatalmas tehetség, a jövő embere, viszont már most jól teljesít. Felipe pedig tartani tudja az ő szintjét. Mindig jó volt, de most egyszerűen jól érzi magát a csapatban. Szüksége van arra, hogy elismerjék, értékeljék és meghallgassák. Ezek nagyon fontos dolgok, szóval nem az a kérdés, mi miért tudjuk kihozni belőle a legjobbat, hanem az, mások miért nem?” – zárta gondolatát.

Felipe Massa (Fotó: XPB Images) Felipe Massa (Fotó: XPB Images)

További tartalmak