Musorujsag
Élő Eredmények

Pastor: A légióskorlátozás sokat árthat a magyar kézilabdának

pickhadball
A szegedi Juan Carlos Pastor szerint a külföldi játékosok számának csökkentésével a válogatott után a magyar klubcsapatok is eltűnhetnek Európa kézilabdatérképéről.

Juan Carlos Pastor, a MOL-Pick Szeged spanyol vezetőedzője szerint sokat árthat a magyar kézilabdának, ha az MKSZ légióskorlátozást vezet be a férfi és a női bajnokságban. A tréner úgy véli, hazánkban jelenleg nagyon kevés olyan magyar játékos van, akire egy élcsapat építhet. A spanyol férfi kézilabda-válogatottal világbajnoki címet nyert tréner szerint ha a Kocsis  Máté által irányított szövetség korlátozza a szerződtethető légiósok létszámát, a magyar kézilabda tovább hanyatlik, a klubcsapatok pedig elvesztik meghatározó pozíciójukat a nemzetközi kupákban.

„Ha légióskorlátozást vezetnek be, akkor esik a színvonal, a nemzetközi porondon pedig nem lesz beleszólása a magyar csapatoknak, nem tudunk majd a külföldi csapatokkal versenyezni” – mondta a tréner a klub honlapján olvasható interjúban, melyben a szurkolók kérdéseire válaszolt. Az edző szerint Szegeden a játékosok szerződtetésénél mindig az a célkitűzés, hogy lehetőség szerint magyar kézilabdázót  igazoljon a klub, de nagyon kevés az olyan képességű fiatal, aki nemzetközi szinten is képes kiemelkedőt nyújtani, ha pedig mégis van ilyen, vagy nem akar Szegedre menni, vagy a magyar rivális Veszprémmel köt szerződést.

Juan Carlos Pastor - Fotó: EPA/DANIEL NAUPOLD Juan Carlos Pastor – Fotó: EPA/DANIEL NAUPOLD

A 47 éves valladolidi születésű szakember szerint a magyar kézilabdázásban jelenleg tapasztalható problémára – a női és férfi kézilabda-válogatott sem lesz ott az olimpián, amire a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat leszámítva még nem volt példa az olimpiai kézilabdatornák történetében -nem a magyar bajnokságban szereplő légiósok létszámának csökkentése a gyógyír.

„Nem lehet az a gond, hogy sok a külföldi az NB I-ben, mert aki válogatott volt, az mind fontos szerepet kap a klubcsapatában” – mutatott rá Pastor arra, hogy a lengyelországi kontinensviadalon szereplő válogatott tagjai hétről hétre saját csapatukban bizonyíthatnak.

A szurkolók a szegedi trénernek feltették azt a kérdést is, hogy leülne-e a magyar válogatott kispadjára, ha a szövetség felől érkezne ilyen megkeresés. Pastor minden – az MKSZ által támasztott – kritériumnak megfelel, szakmai tudása is megkérdőjelezhetetlen. A spanyol szakember azt mondtam, ilyen megkeresését még nem kapott: „Ha fel is hívnak, megkeresnek, akkor az az első, hogy szólok a klubomnak, hogy van egy ilyen felkérés. Tiszteletből mindenkit meghallgatnék. A válogatott program viszont legtöbbször akkor van, amikor szabadság van a klubnál, amikor a családdal vagyok. Most egy dologra koncentrálok: a MOL-Pick Szegedre, nem foglalkozom olyan kérdéssel, ami nem is létezik” – válaszolta a világbajnok tréner.

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek